środa, 23 stycznia 2013
Oczyszczanie wody przy użyciu whiskey - tanie, szybkie, pomysłowe!
Dwóch szkotów, badaczy z Uniwersytetu w Aberdeen, wynalazło innowacyjną metodę oczyszczania wody przy pomocy... whiskey. Okazuje się bowiem, że uzyskane dzięki destylacji whiskey ziarna jęczmienia znakomicie usuwają wszelkie zanieczyszczenia z wody (niemal 95% z nich zostaje wyeliminowanych).
Wykorzystywana jest tak naprawdę łuska ziaren jęczmiennych, która zatrzymuje organiczne i nieorganiczne zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Wszystko dzięki reakcji w jaką wchodzą owe łuski w kontakcie z wodą. Eksperyment jest prosty, wystarczy w metalowym walcu z dziurkami umieścić ziarna, a następnie wpuścić tam wodę. Wszelkie zanieczyszczenia zostają zatrzymane i wchłonięte przez jęczmień, a woda wypływa czysta i zdatna do picia. Takie innowacyjne rozwiązanie może okazać się zbawienne dla Trzeciego Świata, który obecnie jest najbardziej potrzebującym wody regionem.
Zalety nowej metody są niezliczone, ale do głównych z nich możemy zaliczyć przede wszsytkim prostotę jej zastosowania. Nie potrzeba nawet dostępu do elektryczności czy jakichkolwiek środków chemicznych. Jest w pełni ekologiczna i uniwersalna, ponieważ działa zarówno w wodzie powierzchniowej, źródłach podziemnych, jak i nawet przy oczyszczaniu ścieków. Także wszelkie popularne zanieczyszczenia, takie jak rozpuszczone metale, paliwa czy pestycydy nie stanowią już żadnego problemu.
Innowacyjna metodą jest obecnie testowana w Bangladeszu, gdzie oczyszcza się wodę z arszeniku,a tym samym dostarcza ludności tego kraju uzdatnioną wodę pitną. Planuje się także wykorzystanie tej technologii w Wielkie Brytanii, do uzdatniania wód podziemnych. Na pewno warto obserwować ten wątek i zobaczyć jak się to rozwinie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz